ZIUA MARINEI LA MANGALIA-ÎNCERCARE DE IESIRE DIN ANONIMAT

Sunt mulţi în Mangalia care îşi mai amintesc de frumoasele serbări dedicate Zilei Marinei. Că era 15 august , că era prima zi din august, conta mai puţin.

Un lucru e clar, la Mangalia s-au petrecut cele mai frumoase zile ale marinei care vor ramâne în amintirea celor care le-au trăit. Configuraţia portului, gândită nu ştiu de cine, dar executată sub conducerea amiralului Grigore Marteş, a permis o stânsă îmbraţişare sărbătorească între public (marea masă a turiştilor prezenţi pe litoral) şi Marină, reprezentată de zeci de nave de luptă şi de bricul Mircea, falnic aşezat în gura portului.

Scenariul era invariabil acelaşi, dar în fiecare an parcă tot mai interesant. Întâmpinarea persoanei oficiale era şi rămâne un moment pe care Marina îl respectă cu sfinţenie. Ca orice Marină din lume şi a noastră recunoaşte un ,, stăpân,, mai mult sau mai puţin legitim. Trecerea în revistă a navelor aflate la ancoră (şi de aici şi acel episod rămas prin viu grai: ,,Să daţi lanţul cu var !,,- Uraaa, uraaa !) permitea comandantului Garnizoanei să se facă remarcat şi cunoscut de miile de turişti.

Apoi începea frumuseţea paradei navelor alegorice. Care de care mai arătoase şi mai interesante. Defilarea lor reprezenta istoria marinei române şi dacă pentru mine, tânar cadet pe atunci, acest episod mi-a rămas în amintire, vă închipuţi câte urme a lăsat în rândurile copiilor vremii. Sunt sigur că, o parte dintre ei, sunt acum prezenţi la bordul navelor marinei.

Întrecerile zecilor de ambarcaţiuni cu rame şi vele, demonstraţiile înotătorilor, episodul cu porcul legat de şcondru, sirenele navelor care de care mai interesante(vă amintiţi ce şuier scoteau DB-urile) şi multe altele pe care nu le mai amintesc completau o zi minunată de vacanţă pentru turişti şi de muncă asiduă pentru marinari. Dar, simţeau că este Ziua Lor. Serile erau la fel de minunate. Zeci de bărci cu lumini multicolore la catarge, în sunetul valsurilor marinăreşti, retragerea cu torţe şi mult aşteptatul ,,Bal al Marinarilor”…

 

 

 

 

Au trecut anii. Din motive strategice Marina şi-a mutat grosul trupelor spre nord. Mangalia, încet dar sigur, a devenit o garnizoană tot mai mică. Noile realităţi politice şi-au pus amprenta şi asupra rolului şi poziţei Marinei în sudul litoralului. Mulţi au uitat că de fapt Mangalia modernă a fost clădită de marinari. Noi am încercat să le reamintim, îndeosebi celor prezenţi acum în unităţile Garnizoanei. Au venit foarte puţini la simpozionul organizat cu sprijinul celui care a fost contraamiralul Petre George.

Constat cu părere de rău că s-a creat o anumită reticenţă faţă de ceea ce s-a petrecut în trecut. Parcă ,,cineva” a lucrat în acest sens, în acestă idee de renegare ca şi cum tot ceea ce a fost înainte, a fost înjositor, de nefolosit, comunist. Poate că este momentul ca cei ce conduc destinele marinei în momentul de faţă să se gândească mai mult la acest aspect. Noi încercăm să-i atragem la tot felul de activităţi dar, mai tot timpul marinarii ori nu prea mai sunt, ori sunt foarte ocupaţi şi nu pot să participe. Mi-ar plăcea să văd că în locul ,,vetustelor,, manifestări de dinainte de 1989 se organizează altele, mai interesante şi mai atractive. Dar tot aştept asta de peste 20 de ani. Şi încă mai aştept.

……………………………………………………………………………………….

În anul de graţie 2012, prin grija comandantului garnizoanei la Mangalia s-a încercat să se aducă în memorie frumoasele manifestări de Ziua Marinei.

Mai întâi, comandanţii unităţilor de marină au schiţat un plan pe care, spre onoarea lor, l-au discutat cu toţi cei ce puteau, într-un fel sau altul să contribuie cu ceva la manifestări. Mai puţin cu organele administraţiei locale, care, nou alese fiind şi cu o visterie golită, bănuiesc că nu prea a fost entuziasmate să se alăture marinarilor. Spun asta pentru că organizarea Zilei Marinei în portul militar este o soluţie, dar nu cea mai bună. Se spune că actuala configuraţie a portului turistic nu mai permite intrarea navelor militare, că adâncimile sunt prea mici, că…Astea sunt motivele ce transpar la o primă strigare. Cele adevărate, care ţin de relaţia armată şi noile realităţi politice, lipsa banilor atât în visteria administraţiei locale dar şi în cea a Forţelor Navale, inabilitatea în realizarea unor protocoale de colaborare, se pare că sunt cauzele reale ale nerealizării consensului.

Astfel că, întreaga manifestare s-a mutat în portul militar. Totul a căzut pe umerii comandantului garnizoanei pe care, ţin să-l felicit pentru munca depusă şi tenacitatea dovedită în organizarea evenimentului.

Singurul ajutor dat de reprezentanţii politici si ai administraţiei locale a fost ,,prezenţa” unui deputat din Parlamentul României şi a primarului oraşului pe dana militară.

Pe 15 august 2012, la Mangalia, au venit la Ziua Marinei mai mulţi spectatori decât în anii anteriori. Sute de turişti curioşi dar şi familiile marinarilor s-au îndreptat spre portul militar în condiţiile unui soare arzător şi s-au aşezat cuminţi de-a lungul danei militare. Cuvintele de bun venit, slujba religioasă, mesajele mai marilor armatei, marinei, ministerului transporturilor, lungi şi neinteresante pentru o parte dintre ei, au determinat o oarecare părere de rău a unora că au ales să vină acolo şi, mânaţi de soarele fierbinte au început să excute o acţiune de retragere prematură.

 

Per total s-au facut eforturi ca festivitatea să fie plăcută. Cu excepţia lui Neptun care nu prea a fost văzut fiind postat la o distanţă prea mare de public, la fel ca şi porcul legat de şcondru,s-au derulat jocurile sportive şi marinăreşti, dansurile populare ale copiilor de la Cercul Militar, demonstraţiile de judo şi, cel mai interesant lucru pentru curioşi, vizitarea navelor militare aflate la cheu.

Impresiile pentru cei care au vazut pentru prima dată manifestările au fost dintre cele mai bune. Pentru cei care am fost candva actori si mai apoi, în ultimii ani, privitori ai evenimentului rămâne nostalgia unor momente pe care nu cred că le vom mai putea trăi.

 

 

 

 

Surpriza zilei s-a petrecut în seara de 15 august şi ea a venit din partea noului primar al Mangaliei. ,,Party-garden”-ul organizat în grădina Cercului Militar ne-a amintit de ,,vremurile bune” şi ne-a readus speranţa că se poate, dacă se vrea. Au fost prezenţi sute de invitaţi, militari şi civili, pensionari şi tineri. Decent, civilizat şi dătător de noi speranţe.

Zecile de torţe ale marinarilor care au defilat seara pe digurile Mangaliei au luminat o zi de 15 august pe care o dorim în 2013 cât mai aproape de ceea ce a fost cândva Ziua Marinei la Mangalia

 

Cdor.(r) Gheorghe Mihalache, Marina Noastra, nr.4/2012