UN NOU MIJLOC DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA POLUĂRII

Centrul de documentare, de cercetări şi experimentări privind poluarea accidentală a apelor Cedre (Centre de documentation, de recherches et d’expérimentations sur les pollutions accidentelles des eaux) are sediul la Plouzané, nu departe de Brest. Acesta a intervenit pentru limitarea efectelor unor catastrofe produse în lumea întreagă, ca de exemplu Exxon Valdez în Alaska în 1991, Braer, la sud de Shetland în ianuarie 1993, Sea Empress la Milfordhaven în februarie 1996 etc.

Consultaţiile şi expertizele, mijloacele de formare a specialiştilor şi cercetările privind metodele de tratament şi remediile propuse pe piaţa luptei împotriva poluării sunt apreciate de multe ţări care îi cer sprijinul şi trimit aici specialişti pentru stagii de perfecţionare.

Centrul lucrează sub tutela Ministerului Mediului din Franţa şi participă la măsurile de protecţie a mediului. În acest scop, Cedre analizează proiectele de programare tehnică şi costurile acestora, veghind cu prioritate în misiuni ale serviciului public: încercarea materialelor, testarea echipamentelor, elaborarea de studii privind comportamentul petrolului. Pentru această din urmă activitate, Centrul a construit un “poludrom” în valoare de 700.000 FF.

“Poludromul”, inspirat de o instalaţie norvegiană de studiere a îmbătrânirii petrolului în mediul natural, simulată la scară redusă, este constituit dintr-un canal în formă de buclă închisă, cu lungimea de 10 m şi dintr-un canal rectiliniu, tot cu lungimea de 10 m. Cele două canale sunt înzestrate cu generatoare de hulă, de curenţi, de maree, de vânt şi cu o sursă luminoasă intensă.

Substanţa poluantă poate fi astfel supusă, simultan sau succesiv, efectului valurilor, fotooxidării şi evaporării.

Produsul petrolier ce urmează a fi analizat este deversat în apa din “poludrom”. Prin porţiunile de sticlă ale canalului metalic, cercetătorii urmăresc procesul de îmbătrânire, pe parcursul câtorva ore sau a mai multor săptămâni. Separat, în lichid sunt introduşi senzori care furnizează şi ei informaţii importante.

În cursul experimentării, în apă se introduc substanţe dispersante, absorbante şi alte mijloace de luptă împotriva mareelor negre.

Deşi abia a fost pus în funcţiune, noul laborator de studii şi cercetări împotriva poluării marine a stârnit deja interesul cercetătorilor din alte ţări.

Cols Bleus, Franţa, nr. 2432, mar. 1998