SUBMARINUL DOLPHIN MOD

Submarinul DOLPHIN MOD este produsul unui consorţiu german format din firmele HDW, Kiel, şi NSW, Eruden, proiectul fiind realizat împreună cu firma IKL din Lübeck.

Este vorba despre un submarin diesel-electric convenţional, destinat îndeplinirii unor misiuni în largul oceanului sau patrulării de coastă, care derivă din proiectele U-212, al F.M.M. germane, şi DOLPHIN, al F.M.M. israeliene.

Cele două firme au construit două submarine pentru Israel, dotate cu sistem de luptă ACS (fabricat de firma Rockwell Collins), similar cu cel montat pe submarinele australiene din clasa COLLINS, dar aflat în legătură cu un hidrolocator CSU-90, realizat de firma Atlas Elektronik. O serie de elemente constructive ale hidrolocatorului provin de la firma GEC-Marconi Sonar Systems, în primul rând o antenă remorcată de hidrolocaţie asemănătoare cu antena tip 2046.

Armamentul submarinelor israeliene este compus din şase tuburi lanstorpile cu un total de 14 torpile NT-37 F şi patru tuburi externe de lansare a rachetelor antinavă UGM-84 SUBHARPOON.

Principalele caracteristici tehnico-tactice ale submarinului

 

Deplasament: 1750 t (la suprafaţă)
1925 t (în imersiune)
Lungime: 57,0 m
Diametru: 4,0 m
Înălţime: 7,4 m
Antrenarea propulsiei: un motor diesel-electric vertical, 2910 kW
Armament: 6 tuburi lanstorpile, cu diametrul de 533 mm
Muniţie 14 torpile sau rachete sau mine
Echipaj: 6 ofiţeri+24 marinari.

Naval Forces, Olanda, vol.14, nr.6, 1993