SISTEMUL DE SUBMARINE-ROBOT PINGUIN B3

Printre mijloacele moderne de luptă împotriva minelor marine se regăseşte şi sistemul de submarine-robot PINGUIN B3, dezvoltat de firma Systemtechnik Nord (STN) din RFG.
Sistemul PINGUIN B3 constă din două submarine-robot pentru identificarea şi distrugerea minelor marine, un dispozitiv de comandă a submarinelor-robot, instalat în centrala de operaţii sau pe puntea superioară, un troliu pentru cablul de dirijare a submarinelor-robot, precum şi o amenajare ce serveşte la depozitarea şi întreţinerea la bord a acestora.


Submarinele – fără echipaj – sunt dirijate, de la dispozitivul de comandă, prin intermediul unui cablu cu fibră optică, cu capacitatea de a pluti liber.

Submarinul-robot constă dintr-un corp metalic cilindric şi are montate pe părţile laterale două elice pentru deplasarea pe orizontală, iar în punctul neutru din punct de vedere hidrodinamic are o elice pentru mişcarea pe verticală.

Pentru ca submarinul-robot să poată coborî la adâncimea dorită, se aplică două procedee: la viteze mai mari de 2 noduri se utilizează cârma orizontală (de profunzime), în timp ce la viteze mai mici de 2 noduri se utilizează elicea din zona centrală.

Această elice centrală reprezintă o noutate faţă de sistemul de submarin-robot PAP-103, care mai este încă utilizat pe dragoarele de mine din clasa 331.

La sistemul PAP-103, adâncimea de scufundare se realizează cu ajutorul lestului. Prin utilizarea elicei, submarinul PINGUIN B3 poate atinge adâncimi variabile, putând astfel aborda, spre identificare, obiectele submerse, din orice poziţie accesibilă.

Fiecare din cele două minisubmarine ale sistemului PINGUIN B3 este dotat cu o cameră TV subacvatică şi cu un sonar DDSX 11A pentru domeniul apropiat, cu care se pot aborda cu precizie obiectele submerse, în condiţii de vizibilitate foarte proastă.

Pentru a nu opune rezistenţă la înaintare, submarinul are o formă eliptică în partea din faţă şi hiperbolică la pupa, zona centrală fiind cilindrică.

Pentru reducera la minimum a amprentei magnetice, corpul său este fabricat dintr-un aliaj de aluminiu, rezistent la coroziune şi suficient de rezistent pentru a permite misiuni până la adâncimi de 200 m.

Corpul submarinului poate fi demontat în trei segmente, ceea ce permite un acces rapid şi comod la toate subsistemele sale. În porţiunea frontală se găsesc senzorii, în cea mediană se găsesc elementele de comandă, aparatura electronică de dirijare şi bateriile, iar în porţiunea posterioară se găsesc electronica de putere şi motoarele.

Informaţiile necesare pentru dirijarea submarinului sunt culese de următorii senzori:

- traductor de presiune pentru adâncime;

- giroscop pentru direcţie;

- giroscop pentru asietă;

- loch pentru măsurarea vitezei.

Noul sistem de dirijare a fost preluat din tehnica sateliţilor autodirijaţi.

Sistemul de senzori stabileşte poziţia reală a submarinului, datele fiind comparate cu cele comandate de operator. Dacă există diferenţe, se acţionează motoarele laterale, cel central, sau cârmele orizontale.

Alimentarea cu energie a submarinului-robot se realizează din două baterii diferite.

Bateria pentru propulsie alimentează motoarele, iar bateria de bord alimentează toate circuitele electronice.

La fiecare misiune, submarinul transportă două încărcături pentru distrugerea minelor MVL (Minenvernichtungsladungen), care conţin 100 kg de exploziv şi sunt montate în tandem sub corpul cilindric.

Dacă un corp este identificat ca fiind mină, atunci submarinul-robot depune în apropierea acesteia o MVL, verifică distanţa dintre MVL şi mină şi se întoarce la nava-mamă.

După aceasta, MVL este detonată cu ajutorul unui dispozitiv acustic de declanşare submarină, comandat de pe navă. Prin simpatie, este detonată şi mina.

O procedură nouă a fost dezvoltată pentru detonarea minelor ancorate.
Submarinul-robot PINGUIN B3 se apropie de ancoră, imediat sub mină, unde, cu ajutorul unei cleme de fixare HFK (Halte-, Führungs-und Klemmvorrichtung), montată pe porţiunea frontală şi legată de MVL, prinde încărcătura explozivă de ancoră.

După aceea, submarinul-robot se întoarce la navă, de unde se comandă detonarea.

Dirijarea submarinului-robot, în cursul misiunii, se realizează de către maistrul pentru sonare sau de către ofiţerul de cart.

Pe pupitrul de comandă (al navei) sunt două monitoare, unul pentru imaginile luate de camera TV şi celălalt pentru cele captate de sonarul pentru domeniul apropiat.

Pe monitorul TV se pot vedea, la alegere, date privind misiunea sau imaginile captate de camera TV subacvatică. Pe celălalt monitor se pot vedea doar datele furnizate de sonar.

Consola mai dispune de afişaje digitale, analogice şi cu LED-uri, cu ajutorul cărora se poate supraveghea funcţionarea submarinului-robot, precum şi a dispozitivelor de plasare a celor două încărcături explozive.

Principalele caracteristici ale submarinului-robot PINGUIN B3

Masa 1.075kg
Viteza 6 noduri
Adâncimea maximă 200m

Soldat und Technik, RFG, nr. 4, apr. 1999